Hvad er lumen?
Forsimplet er Lumen (betegnet med lm) et mål for den samlede mængde synlige lys (for det menneskelige øje) fra en lampe eller lyskilde. Jo højere lysstyrken er, desto mere vil lyskilden oplyse.

Vi har alle købt 50W eller 60W konventionelle pærer eller spots igennem tiderne og forventer en vis grad af lysstyrke. Dette har tidligere været opfattet som lysstyrken, men har i virkeligheden angivet strømforbruget.

 

Mere lys, mindre energi (Watt) med LED
Med LED-pærer med et lavt energiforbrug kan der opnås mere lys med meget mindre strømforbrug. For eksempel vil en 6,5W LED lampe give en tilsvarende lyseffekt som en 50W Halogen pære. Det er 87% mindre energi til samme lysstyrke! Ved brug af LED bliver mere energi omdannet til lys i stedet for varme. Som teknologien forbedres, produceres flere lumen med endnu mindre Watt - dvs. mere lumen pr. Watt. Så som et resultat er det ikke længere relevant at bruge Watts som vejledning til lysstyrke.

Lumens - Konventionelle vs LED
For at opnå samme lyseffekt på en 60W konventionel pære, skal du have en LED-lampe med ca. 800 - 850 lumen. Alle Integral-LED pærer har lumen effekten tydeligt markeret på emballagen og på pærens bund. Vi leverer også en konverteringsvejledning til de "gamle watt tabeller" på emballagen. F.eks. 11,5W LED = 60W konventionel.
Nedenunder er en omtrentlig vejledning, der hjælper dig med at bestemme lumenkvaliteten for din LED-udskiftningslampe.

Lumen og nyttige lumen
For ikke-retningsbestemte pærer som en globus, golfball eller stearinlysformet, beregnes den totale lumenudgang for alle retninger. Med et retningsbestemt lys som f.eks. GU10-spotlight, udsendes lyset i mange retninger, noget af dette lys (spildlys) er muligvis ikke nyttigt, men det tælles i den samlede lumen-sammentælling.

For at sammenligningnen er mest retfærdig og nemmere har EU for nylig indført en "useful lumens" rating. Dette er en måling af nyttigt lys udsendt i en standardiseret 90 graders kegle (se billede). Den "nyttige lumen" rating er normalt lavere end den samlede lumenudgang, men har mere relevans for en spotlightpære, hvor nyttigt lys er i en fremadrettet retning.

"Gammel watt" Ca. lumen
25W 230-270 konventionel pære
35W 250-280 Spot
  200-300 nyttige lumen (spot)
 

390-410 konventionel pære

40W 440-460 konventionel pære
50W 330-400 spot
  350-450 nyttige lumen (spot)
60W 800-850 konventionel pære
75W 1000-1100 konventionel pære
100W 1500-1600 konventionel pære

Hvor mange lumen har jeg brug for?
Der er ikke noget korrekt svar - det vil afhænge af en række faktorer, herunder; rummets størrelse og form, højde til lofter, farveskema, type lamper og montering, opgaveområder og brugernes behov.

Som en grundlæggende vejledning; Nedenunder er de nødvendige lumen pr. m2 til forskellige rumindstillinger. I mange tilfælde vil der kræves en blanding af generel og opgavebelysning.

Rum lumen pr. m2
Køkken 300-400
Køkken tilberedning 700-800
Opholdssue 400-500
Entre/gang 300
Soveværelse 300-400
Soveværelse beklædning / makeup områder 700-800
Badeværelse 500-600

Badeværelse vask / spejle områder

700-800
Værelser / læseområder 400

Farvetemperatur
Med konventionelle lamper var valg af "lysets farve", der blev udsendt af en lampe, ikke et valg, der generelt blev lavet. Med nogle LED-produkter er der et valg af farver, hvis du vælger en farve, kan du justere stemningen i dit rum.

Korreleret farvetemperatur (CCT) i belysning beskriver, hvordan lysets farve kommer frem fra en lyskilde målt i kelvins (K).
 
Forestil dig en skala fra 1000K (meget rød) til 10.000K (meget blå) (faktisk skala er bredere). Jo højere op i skalaen du går, jo tættere vil lyset ligne blåt dagslys.
Foruroligende beskrives farvetemperaturen ikke selve lampens faktiske temperatur, men den farve, den producerer og modsat; Jo højere farvetemperatur jo køligere farve lys vil en lyskilde udsende.

Varm eller kold? 
Der er ingen regler - valget handler om personlig præference og brug. Hvis du kan lide den traditionelle gullige farve på en konventionel pære, så varm hvid omkring (2700-3000K) ville være det ideelle valg, dette er det mest populære valg for boliger. Hvis du vil have et moderne, rent udseende, og du helst foretrække den renere, lysere følelse af en kølig hvid lampe (4000K +). Koldt hvidt lys indeholder mere blåt lys og ser lysere ud i øjet (det er derfor, at kølige hvide pærer har en højere lumenudgang sammenlignet med den tilsvarende varme hvide pære). Det ser også ud til, at folk fra sundere lande har en tendens til at foretrække hvidt lys sammenlignet med folk fra køligere lande, der foretrækker mere varmt lys.

I kommercielle anvendelser er det vigtigt at vælge den rigtige farvetemperatur, og det vil afhænge af det humør/miljø, du vil lave, og de produkter du viser. For eksempel kan friskbagte kager og brød se bedre ud under et varmt hvidt lys. Et køligt hvidt lys kan ikke få produktet til at se så tiltalende ud, men det ville være en god ide at lave nogle forsøg for at se, hvad der fungerer bedst.

Hvor kan man bruge dem?
Nedenfor er nogle fælles områder, hvor de forskellige farver kan bruges:

 

  • Varm til varm hvid - stue, soveværelse, entre
  • Hvidt til køligt hvidt - køkken, studie, badeværelse, kontor, detailhandel
  • Dagslys - kommercielle, detail-, kunststudier

 

Giv dig selv lidt tid at vænne dig til enhver forandring, især hvis man skifter fra varmt til køligt hvidt lys.

IP-klasser
IP-klasser (kapslingsklasser) er en standard der angiver modstandsdygtighed overfor fremmedlegemer og vand.

En LED lampe kan f.eks. være mærket IP66.
Det første tal 6 viser beskyttelsen imod fremmedlegemer. Det andet tal 6 viser beskyttelsen imod vand. I dette tilfælde er lampen støvtæt og beskyttet imod kraftige vandstråler.